COMUNICAT DE PRESA
privind
Incheierea proiectului: „Getting to know each other!”
Asociatia INITIATIVE SOCIALE [AIS] impreuna cu partenerii transnationali: SCAMBIEUROPEI din Italia, HELLENIC YOUTH PARTICIPATION [HYP] din Grecia, EUROPEJSKA FUNDACJA EDUKACYJNO-SPORTOWA [EFES] din Polonia, ASOCIACION DESES 3 din Spania si GAZIANTEP LOCAL YOUTH GROUP [GLYG] din Turcia, anunta incheierea proiectului „Getting to know each other!”.
Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul „Erasmus +”, Actiunea Cheie 1: Mobilitatea persoanelor in scop educational – Proiect de mobilitate pentru tineri si pentru lucratorii de tineret.
Proiectul „Getting to know each other!” a fost un proiect conceput de si pentru tineri pentru a facilita interelationarea culturala, dezvoltarea personala si cooperarea sub forma unui schimb de tineret multilateral care a fost implementat in perioada 01.02.2018 – 31.08.2018, iar mobilitatea acestui proiect a avut loc in orasul Horezu din judetul Valcea, in perioada 25.04.2018 – 05.05.2018.
Beneficiarii directi ai acestui proiect au fost 36 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 18-30 ani (inclusiv 6 grup lideri), din cele 6 tari partenere. Activitatile schimbului de tineret s-au desfasurat pe durata a 9 zile si au fost implementate prin metode de educatie non-formala prin care s-a urmarit: cresterea implicarii tinerilor in comunitatile din care fac parte, schimbul de cunostinte si experiente, dezvoltarea de competente in activitati care implica crearea unor obiecte handmade, dezvoltarea competentelor sociale, interculturale, promovarea creativitatii, a traditiilor si a obiceiurilor nationale.
Locul desfasurarii mobilitatii a fost localitatea Horezu, judetul Valcea, unde participantii au avut ocazia sa colaboreze, sa comunice intr-o maniera activa si constructiva si sa descopere diversitatea culturala a fiecarei tari participante. Astfel, cei 36 de tineri au avut posibilitatea participarii in activitati comune cu tineri din alte tari si au beneficiat de diversitatea experientei socio-culturale a fiecarei tari de trimitere a tinerilor pentru a crea un concept comun.
Obiectivele specifice ale acestui proiect au fost urmatoarele:
OS1: Cresterea gradului de constientizare a 36 de tineri din 6 tari diferite asupra necesitatii dezvoltarii competentelor sociale, interculturale in contextul european actual, pe parcursul mobilitatii.
OS2: Dobandirea de noi competente cheie pentru 36 de tineri pe parcursul mobilitatii. Acestea vor fi dobandite/dezvoltate prin metodele de educatie non-formala pe parcursul mobilitatii.
OS3: Integrarea sociala a 12 tineri cu oportunitati reduse. Prin implicarea in proiect, acestia se vor simti integrati social, vor capata incredere in ei, vor dobandi competente cheie care sa ii ajute pe viitor in viata activa.
OS4: Promovarea sentimentului de solidaritate si toleranta printre tinerii participanti pentru a facilita coeziunea sociala la nivelul UE pe parcursul mobilitatii.
OS5: Dezvoltarea si mentinerea partenerialtului strategic incheiat intre promotorii prezentului proiect.
In urma acestui proiect au fost obtinute o serie de rezultate. Astfel, exista rezultate directe intangibile ale acestui proiect precum cresterea gradului de implicare activa a tinerilor in comunitatiile din care fac parte fapt ce conduce la imbunatatirea standardelor europene precum si cresterea unei constientizari potrivite asupra altor culturi, acest lucru fiind realizat prin implicarea tinerilor din mai multe tari. De asemenea, in cadrul acestui proiect a fost facilitat schimbul intercultural, schimbul de valori nationale dar mai ales schimbul de idei, sustinandu-se astfel dialogul si legaturile interculturale prin implicarea activa a tututor tinerilor in activitatile proiectului.
In ceea ce priveste rezutatele directe tangibile au fost obtinute urmatoarele: obiectele/ produsele/ ornamentele din hartie obtinute in urma activitatilor acestui proiect si blogul schimbului. Un alt rezultat tangibil obtinut, in urma acestui schimb, este o colectie de 6 tutoriale sau filmulete ”how-to” prin care cei interesati pot invata tehinca Origami de creatie si constructie specifica fiecarui obiect.
Proiectul a produs schimbari in modul de viata al participantilor. Acestia au dezvoltat competente sociale, interculturale, au fost incurajati sa participe mai activ in activitatile de voluntariat in asociatiile partenere si in comunitatile din care fac parte, sa promoveze valorile comune si responsabilitatea sociala, sa participe la alte mobilitati sau proiecte europene in viitor.
Pentru informatii suplimentare va rugam sa accesati: https://origami-youth-exchange.blogspot.com/